Wikipedia: de digitale encyclopedie van de 21e eeuw!

Wikipedia is dé digitale encyclopedie van de 21e eeuw. Urenlang door een bibliotheek struinen op zoek naar de juiste informatie is al lang verleden tijd: met Wikipedia vind je met een paar drukken op de knop alle informatie die je nodig hebt. Wat voor informatie je ook nodig hebt, grote kans dat je het op Wikipedia vindt. Van historische gebeurtenissen tot zangeressen en van politici tot fictieve personages: Wikipedia vertelt je er alles over! Deze handige zoekmachine geeft dus informatie over de meest uiteenlopende onderwerpen. Alle informatie is verdeeld over verschillende pagina’s, vergelijkbaar met hoofdstukken uit een encyclopedie. Iedere pagina gaat dus over een ander onderwerp.

Let wel op: gebruikers van Wikipedia kunnen zelf ook informatie toevoegen aan pagina’s, je hebt dus geen garantie dat alle informatie altijd volledig klopt. Gelukkig is het merendeel van de informatie op Wikipedia wel betrouwbaar en kun je de zoekmachine dus gerust gebruiken als je meer informatie wil weten over een onderwerp. Het platform heeft zowel een website als een app en deze zijn voor iedereen gratis te gebruiken. Dus, over welk onderwerp heb jij nou altijd al meer willen weten? Vind de antwoorden op al jouw vragen op Wikipedia!

Hoe zoek je iets op?

 1. Open de Wikipedia app of ga naar www.wikipedia.nl
 2. Tik op het balkje met de tekst ‘doorzoek Wikipedia’ bovenin het scherm.
 3. Typ nu je zoekopdracht in deze balk. Het werkt het beste om één of enkele steekwoorden in te typen, geen hele zinnen.
 4. Je krijgt nu een lijst te zien met resultaten. Iedere pagina heeft een andere titel. Tik op de titel die het beste overeenkomt met het onderwerp dat je op wil zoeken.
 5. Je bent nu op de Wikipediapagina van een onderwerp!

Hoe lees je een pagina op Wikipedia?

 1. Als je op een Wikipediapagina bent, kun je beginnen met lezen. Door naar boven en beneden te vegen of scrollen, blader je over de pagina.
 2. Bovenaan de pagina vind je een balkje met ‘snelle feiten’. Als je hierop tikt, zie je een overzicht van feiten en algemene korte informatie over het onderwerp.
 3. Als je verder naar beneden scrolt, zie je verschillende tussenkopjes met tekst eronder. Door de tussenkopjes te lezen, weet je direct waar een stuk tekst over gaat.
 4. Overal op de pagina zie je woorden die in het blauw zijn gedrukt. Dat betekent dat je op de woorden kunt klikken om er meer informatie over te lezen. Als je op een blauw woord klikt vind je een korte uitleg van wat het woord betekent.
 5. Mocht je nou nog meer willen lezen over het blauwgedrukte woord? Onder de uitleg van het woord krijg je twee opties in beeld: je kunt de pagina in een nieuw tabblad openen, of je kunt de pagina direct lezen.
 6. Als je tikt op ‘in een nieuw tabblad openen’, dan opent deze pagina in een nieuw venster. Je vindt dit venster door rechts boven in beeld op een klein vierkantje te klikken. Hier vind je alle pagina’s die je open hebt staan.
 7. Als je tikt op ‘pagina lezen’, dan schakel je direct over naar de desbetreffende pagina.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Krijg als eerste het laatste nieuws

Meld je aan voor Sim e-mails en krijg als eerste inspirerende content, nieuws en exclusieve aanbiedingen te zien.

De waardering van www.simpc.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.9/10 gebaseerd op 820 reviews.
Skip to content